BESTEL HET BOEK OF DOWNLOAD EEN PDF PREVIEW EN KOM MEER TE WETEN OVER ONZE TRAININGSMETHODE

Opscheprechten of gezonde gewrichten

Verander je instelling: train voor je gezondheid

Mensen van 45 jaar of ouder die sinds hun jeugd al een vorm van krachttraining doen, kun je (chargerend) onderverdelen in twee groepen. De eerste groep zal in de context van trainen vooral praten (lees: opscheppen) over hoe ze vroeger ‘tot de max’ zijn gegaan. Hoe ze gepiekt hebben met de zwaarste gewichten op een bench press, squat of deadlift. Een trots die dateert uit eerdere tijden. Want er bestaat een grote kans dat ze deze gewichten nu niet meer tillen. Sterker nog, sommigen kunnen hun armen al niet meer strekken boven hun hoofd en hebben moeite met het strikken van hun veters.

De tweede groep zul je niet vaak horen over vroegere records. Omdat hun records niet indrukwekkend waren. Al helemaal niet ten opzichte van de records van de mensen in de eerste groep. Sommigen weten waarschijnlijk niet eens wát hun personal record (PR) was. Deze groep concentreerde zich voornamelijk op het behouden van gezonde gewrichten. Daarbij hebben ze getraind naar de functie van de spieren en gewrichten en een tempo waarbij alleen spieren werden belast. Naar alle waarschijnlijkheid pakken ze nu alles met gemak van de bovenste plank en strikken hun veters het liefst in Thailand voor de zoveelste hike. 

Hiermee wil ik niet zeggen dat trainen met zware gewichten niet goed is. Een noemenswaardig gewicht is immers nodig om het lichaam te prikkelen verbeteringen te stimuleren. Wat ik wél wil zeggen, is dat de mensen die PR’s belangrijk vinden, hiervoor vaak veel opofferen. Ze nemen meer risico´s en overschatten zichzelf sneller. Want bij het behalen van PR’s gaat het immers puur om gewicht X van A naar B te krijgen op de meest gemakkelijke manier. En met een dergelijk doel voor ogen, is het makkelijk veiligheid en langetermijngezondheid uit het oog te verliezen.

Heus, je kunt alsnog een focus hebben op veiligheid en lange termijn gezondheid als je PR’s wilt neerzetten. Maar mijn ervaring is dat de correlatie tussen opscheprechten en PR´s groter is dan trainen naar de functie van je gewrichten.

Ben jij iemand die later opscheprechten heeft of strik je liever je eigen veters?

 

 

Deel dit verhaal:
Redactie Website

Geschreven door:

Redactie Website

Zoeken

Heb je een vraag?
stuur ons nu dan een bericht!