Somatopauze
Na ongeveer je 32ste kun je rekenen op het intreden van een proces dat somatopauze heet. Dit is iets waar zelden over wordt gepraat, maar toch voor een groot deel de kwaliteit van je leven bepaalt. Door somatopauze maakt je lichaam namelijk minder groeihormonen aan en dat drijft het verouderingsproces. Mooi kut, of niet?
Op het moment dat de somatopauze start, maakt je lichaam per tien jaar slechts de helft van de groeihormonen aan van de tien jaar daarvoor. Stel, vanaf je dertigste begint dit proces. Dat betekent dat je op je veertigste slechts 50 procent van de groeihormonen in je lichaam hebt rondzwerven ten opzichte van de glorieuze dagen voor je dertigste. En vanaf je vijftigste is dit weer de helft van toen je veertig was, oftewel, nog maar 25 procent van de dagen voordat je de big 3-0 aantikte.
Is dit erg? Dat hangt af van waar jij waarde aan hecht. Vind je het belangrijk om je spiermassa te behouden, je organen in goede conditie houden en goed werkende gewrichten te bezitten? Vind je het best wel fijn om energiek te zijn op een dag? Dan ja.
Slachtoffers van somatopauze (mensen boven de dertig die niet intensief trainen en onvoldoende slapen) klagen over symptomen zoals vermoeidheid en een verminderde gemoedstoestand. Uiteraard ´kan het minder´, maar het kan zeker de kwaliteit van leven beïnvloeden.
Groeihormonen
Het woord ´somatopauze´ komt (deels) van het Latijnse woord somototroop, dat ´groeihormoon´ betekent. Nu zou je het idee kunnen krijgen dat minder groeihormonen voor dertigplussers geen ramp is, omdat je dan (naar alle waarschijnlijkheid) al bent uitgegroeid. Maar niets is minder waar. Groeihormonen doen namelijk veel meer dan alleen uiterlijke groei stimuleren. Zo hebben deze rechtstreeks invloed op jouw gezondheid, levensduur en herstelvermogen. Een mooi voorbeeld is je herstelvermogen na een avondje stappen: voor je dertigste dronk je iedereen onder de tafel, sliep je twee uurtjes en ging je daarna fluitend naar je werk. No problem. Maar na je veertigste is dat feest wel voorbij en ben je op woensdag nog brak van de borrel afgelopen zaterdag.
Wat te doen tegen somatopauze?
Helaas krijgt iedereen in zijn leven te maken met de somatopauze, maar hoe snel dit proces gaat, kan je tot op zekere hoogte zelf beïnvloeden. Zo kun je dit onder andere door intensief te trainen enigszins vertragen. Het intensief trainen hoeft bovendien niet eens lang of vaak. Eén keer per week een half uur trainen is voldoende om het lichaam een signaal te geven dat het groeihormonen moet aanmaken. Sterker nog, het is zelfs belangrijk dat je deze training niet vaak doet, dat werkt namelijk juist een averechts effect in de hand. Hoe vaak je dan wel moet trainen? Als beginner is drie keer per week goed, maar dit aantal mag je al terugbrengen wanneer je al drie tot zes maanden bezig bent.
Daarnaast nog een bijkomende tip, vooral van belang voor ná de training. Deze hangt samen met het feit dat je lichaam mogelijk als bijkomend effect na een training eerder vet aanspreekt als energiebron en dan met name de eerste twee uren na je workout. Hoewel het dan verleidelijk is om na een training koolhydraten te eten, kun je dat beter laten. Je insulinelevel gaat dan namelijk pieken, wat weer de aanmaak van groeihormonen tegengaat.
Naast training en voeding zijn er nog vele andere aspecten (waaronder slaap) nog belangrijk om somatopauze tegen te gaan. Maar als je deze onthoudt, kom je al een heel eind.