BESTEL HET BOEK OF DOWNLOAD EEN PDF PREVIEW EN KOM MEER TE WETEN OVER ONZE TRAININGSMETHODE

Top drie frustraties op de weg naar een fitter leven

Om me heen hoor ik veel redenen waarom de weg naar een fitter en gezonder leven soms lastig is. De top drie zal ik in deze blog kort bespreken, waarbij ik mijn opmerkingen plaats. Dit zijn de volgende drie punten:

  1. Te veel tegensprekende informatie lezen en horen

  2. One size fits all programma’s krijgen voorgeschreven

  3. Onderscheid niet kunnen zien tussen belangrijke aspecten en details

1. Tegensprekende informatie

“Je moet veel koolhydraten na je training eten om je voorraden weer aan te vullen.“
– “Nee, je moet juist veel eiwitten eten om je spieren te laten herstellen.“

„Je hoort minstens drie keer per week een uur in de sportschool te zijn.“
– „Nee, elke dag 15 minuten met lichaamsgewicht trainen.“

Merk je ook dat bijna iedereen wel een eigen idee heeft over ‘goed trainen’? Kan jij het nog bijhouden?

Wat ik bij navraag vaak merk, is dat veel personal trainers en (andere) ‘self-proclaimed’ professionals hun informatie ‘ook maar van iemand anders’ hebben, of gebaseerd hebben op hun (dikwijls zeer eenzijdige) ervaring met hun eigen lichaam.

Wat ik hier wel over kan zeggen, is dat uitspraken zoals hierboven (in het kader) in algemeenheid eigenlijk niet te maken zijn. Wat ‘juist’ is voor jou, is afhankelijk van ontzettend veel diverse factoren, waaronder ook je doelen en herstelvermogen.

Daarom is het zaak om kritisch te zijn. Van wie komt de informatie? Is dit onderzocht en bewezen, wordt dit onderschreven door een autoriteit? En is dit ook van toepassing op jou?

 

2. One size fits all

In de basis zijn mensen gelijk. In de basis zijn we zelfs meer gelijk dan dat we verschillen. De meesten van ons hebben allemaal een hoofd en vier ledematen. Ook hebben we evenveel spieren in ons lichaam en voorzien onze hart en longen in de vraag van de spieren. Maar, hoe groot de spieren kunnen worden, verschilt per persoon en ook ieders stofwisseling is anders. Bovendien zijn er ook veel (grote) verschillen in trainingsdoelen; onze drijfveren. Al deze verschillen maken dat algemene programma’s vaak niet werken.

In plaats van werken met algemene programma’s, doe je er goed aan te werken met trainingsprincipes.  Principes die wél werken voor iedereen. Zo heeft iedereen een trainingsprikkel nodig. Maar de intensiteit en duur van die prikkel, alsook de hersteltijd, verschilt weer per persoon. Ook heeft iedereen eiwitten nodig om spieren op te bouwen. Maar de verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten die we nodig hebben voor een gezond lichaam, is voor iedereen anders.

 

3. Basics en details

Wat is het belangrijkste en wat kun je laten? Een eiwitrijke maaltijd na je training, minstens acht uur slaap per nacht? Variatie in oefeningen, een goede techniek, intensiteit?

Ook wat dit punt betreft ben je vast al van alles tegengekomen. In de sportschool, op social media, vrienden, tijdschriften.. Het is een beetje te vergelijken met het eerste punt: tegensprekende informatie. Waar kun je nu wel vanuit gaan?

Ik kan je nu direct al vertellen, die eiwitshake van merk X precies 17,5 minuut na je (halfbakken) training zal je leven niet zo snel veranderen. En ook goed om te weten: variatie in oefeningen om te kunnen groeien behoort ook niet tot de basics. Sterker nog, dat raad ik je helemaal af.  Maar wat is dan wél belangrijk?

De beste tip die ik hier in kort bestek kan geven, is: lees mijn boek, De kracht van slim trainen. In dit boek, waar ik jarenlang onderzoek voor gedaan heb, leg ik je meer uit over veilig, efficiënt en effectief trainen. Daarnaast kun je natuurlijk ook rondneuzen op deze website en/of, uiteraard, gewoon het gesprek met me aangaan. 😉

 

 

 

Deel dit verhaal:
Redactie Website

Geschreven door:

Redactie Website

Zoeken

Heb je een vraag?
stuur ons nu dan een bericht!