BESTEL HET BOEK OF DOWNLOAD EEN PDF PREVIEW EN KOM MEER TE WETEN OVER ONZE TRAININGSMETHODE

Genen vs Training: de Scott curl

Ga je vaak naar de sportschool? Waarschijnlijk ben je hier om verandering te brengen in het lichaam dat je ziet in de spiegel. Bredere schouders, sterkere benen, vollere billen.. Voor nagenoeg elke oppervlakkige spier in benen, armen, buik en rug zijn tal van oefeningen te doen. Maar zijn er ook inderdaad ‘beste’ oefeningen waarmee je het grootste resultaat haalt?

Het enige juiste antwoord is dat jouw potentie genetisch bepaald is en dat je deze maximale potentie realiseert door (simpelweg) je spieren uit te dagen te groeien. Aan jouw potentie, onder meer afhankelijk van de (maximale) lengte van jouw spierbuiken en die van je pezen, kun je – hoe hard je ook traint en welke oefeningen je ook doet – weinig veranderen. Jouw potentie benut je wanneer je je spieren stimuleert: oefeningen doet waarbij jij je spieren aanspreekt. Met dit als uitgangspunt maakt het in beginsel weinig uit welke oefening je kiest.

Toch sluipen er nog weleens twijfels in. Eén van de meest hardnekkige mythes: de Scott curl voor de biceps.

Scott curls, preacher curls
Veel fitnesswebsites en -blogs verkondigen nog dat voor grote, lange bicepsen, je de Scott curl (ook wel preacher curl) zou moeten doen. Waarom deze oefening? Omdat een man die beroemd is geworden om zijn uitgesproken grote bicepsen, Larry Dee Scott, juist deze curl deed.

Preacher curl (positie 2)

Preacher curl (positie 1)

 

Larry Dee Scott staat ook wel bekend als ‘The Legend’ of ‘The Golden Boy’. Na een schamele vier jaar trainen, wint hij in 1959 op 20-jarige leeftijd dé bodybuildingcompetitie in Idaho, waarna hij in rap tempo ook de titels Mr. California, Mr. America en Mr. Universe binnensleept. Als de Internationale Federatie voor Bodybuilding in 1965 de allereerste en meest prestigieuze Mr. Olympia-competitie organiseert, gaat Scott ook hier met de titel naar huis. In 1966 verdedigt hij deze titel nog eenmaal met succes.
(Kijk hier voor foto’s van Larry Dee Scott, via Pinterest)

Unusually full
Scott werd in de bodybuilding community gelauwerd om zijn uitmuntend fysiek, in het bijzonder om zijn buitengewoon lange bicepsen. Deze leken wel tot in zijn ellebogen door te lopen, zélfs als hij zijn bicepsen aanspande. ‘Unusually full’, werd destijds gezegd. Dat de bodybuilder de preacher curl deed voor zijn bicepsen, werd door velen meegenomen als absolute trainingstip om bicepsen in ‘maatje Scott’ te krijgen. Vandaar ook de naam Scott curl. Echter, dat iedereen bicepsen als Larry Dee Scott zou kunnen krijgen door het doen van de Scott curl, is grote onzin.

Genen en oefening
Tuurlijk, doordat Scott trainde, groeide zijn spiermassa, maar zijn groeipotentieel was al genetisch bepaald. Scott had van nature al uitzonderlijk grote bicepsen: een buitenproportioneel grote spierbuik vergeleken met de pezen – die relatief zeer kort waren. Tof dat hij de preacher curl deed, maar hij had net zo goed een andere oefening kunnen doen om zijn guns te realiseren. Mits hij zijn bicepsen maar voldoende stimuleerde.

Dat geldt voor iedereen die graag spiermassa wil winnen. Het gaat er niet om wélke oefening je doet, zolang jij je spieren maar stimuleert te groeien. Daarbij geldt dat je slechts kan groeien tot de grenzen van jouw groeipotentie. Specifieke oefeningen hebben hier geen impact op: jouw potenties zijn genetisch bepaald. Dus doe vooral de oefening die veilig is en je fijn vindt, en waarbij je je goed kunt concentreren op het samentrekken van de spieren.


PS
 Check deze pagina voor illustraties en afbeeldingen van korte en lange bicepsen!

Deel dit verhaal:
Slim trainen

Geschreven door:

Slim trainen

Zoeken

Heb je een vraag?
stuur ons nu dan een bericht!