BESTEL HET BOEK OF DOWNLOAD EEN PDF PREVIEW EN KOM MEER TE WETEN OVER ONZE TRAININGSMETHODE

Iedereen heeft ze: goede voornemens. En geen beter moment om daarmee te beginnen dan 1 januari. Maar hoe hou je het vol?


(Geschreven met en voor Uitgeverij Lucht)

Stoppen met roken, meer genieten van kleine momenten, meer jezelf zijn, meer boeken lezen, vaker sporten, afvallen…. Allemaal bekend en ook allemaal standaard. Wat niet standaard is, is het succesvol behalen van die doelen. Allesbehalve. Zelfs topsporters hebben bijvoorbeeld moeite hun dieet aan te passen ondanks hun enorme drive het hoogst haalbare te bereiken en maximaal te presteren. Zij kunnen zich zo’n nieuw regime blijkbaar moeilijk eigen maken.

Hoewel er meer factoren zijn die bepalen of jij wel niet je levensstijl verandert, beperk ik het hier tot drie.

 

  1. Stel vast wat je er voor over hebt
  2. Focus niet op het doel, maar op het proces
  3. Accepteer jezelf en neem verantwoordelijkheid

1. Stel vast wat je er voor over hebt

Het aanpassen van je levensstijl is al moeilijk genoeg, dus denk bij het stellen van je doel na over wat je er precies voor over hebt. Je kan de eerste dagen dan wel on fire zijn, al gauw zal je obstakels tegenkomen waardoor je, misschien vrij impulsief, weer even in je oude patroon terugschiet. Dan faal je een keer. En nog een keer. En even later bedenk je dat het allemaal niet goed (genoeg) gaat. Je denkt misschien zelfs: waar doe ik het überhaupt voor?

Stel jezelf daarom kritische vragen om tot reële doelen te komen. Wat heb je er bijvoorbeeld niet voor over? Hierdoor word je bewust van het feit dat je doel misschien niet realistisch is.  Je moet je doel dan bijstellen, of het tijdsbestek waarin je het wilde halen verlengen. Heel simpel eigenlijk en juist daarom zo belangrijk. Zo voorkom je toekomstige teleurstellingen en stel je wél realistische doelen.

Ook is het belangrijk je te bedenken waarom je juist dit doel hebt gesteld. Wat is de meerwaarde van het behalen van het doel? Een doel als afvallen bijvoorbeeld heeft meestal een diepere betekenis. Probeer stil te staan bij je eigen onderliggende motivering en definieer deze. Neem hier de tijd voor.

Denk ook aan hoe je je zou voelen als je je doel eenmaal hebt gehaald. Het zijn vaak deze minder ‘oppervlakkige’ redenen die jou op moeilijke momenten gaan helpen. Deze dieperliggende beweegredenen zijn vaak doorslaggevend. Vraag je bij elke verleiding af of dat tijdelijke moment van genot de moeite waard is ten opzichte van de dieperliggende redenen om je doel te halen.

2. Focus op het proces dat je naar je doel brengt

Het helpt je te focussen op het proces, en niet het doel zelf.

Probeer een terugval te zien als onderdeel van het proces, in plaats van het als falen te zien. Je voorkomt daarmee negatieve emoties, zoals schaamte, schuldgevoelens of het gevoel incapabel te zijn. Deze emoties weerhouden je rationeel om te gaan met je valkuilen.

Vraag je in plaats daarvan af: wat deed ik niet goed (genoeg) en waarom? Was dit een gebrek aan kennis, slordigheid, of emotie? Weet dat eerlijke antwoorden op deze vragen je inzicht geven in hoe je het proces kunt optimaliseren.

3. Leer jezelf accepteren en neem verantwoordelijkheid

Tot slot is het van groot belang jezelf te accepteren. Dit staat in direct verband met verantwoordelijkheid nemen voor je eigen keuzes.

De mate van zelfacceptatie hangt vaak samen met de mate waarin jij positief of negatief over jezelf denkt als je een fout maakt. De meeste mensen die negatief over zichzelf denken, hebben doorgaans een sterkere neiging om informatie over eigen kunnen te ontkennen, uit de weg te gaan of iemand anders de schuld te geven van eigen fouten.

Zonde.

Want als je niet eerlijk tegen jezelf bent, belemmer je jezelf in je groeiproces, wat dat ook mag zijn. Werk daarom aan zelfacceptatie, zodat je verantwoordelijkheid kunt nemen voor de fouten die je maakt en waardoor je kunt groeien.

De essentie

Geef dus niet te snel op wanneer je aan het eind van deze maand weer terug dreigt te vallen in oude reflexen, terwijl je je zo had voorgenomen …

Door rekening te houden met de drie bovengenoemde aspecten en deze je eigen te maken, kun je je doelen stap voor stap echt bereiken.

Wees realistisch bij het formuleren van je doelen, denk aan het proces, of beter: stel het centraal. En werk tenslotte aan zelfacceptatie. Wees dan ook eerlijk tegen jezelf. Op deze manier kun je vol vertrouwen aan de slag. Tijd voor verandering. Het kan, écht.

Succes!

 

Deel dit verhaal:
Slim trainen

Geschreven door:

Slim trainen

Zoeken

Heb je een vraag?
stuur ons nu dan een bericht!