BESTEL HET BOEK OF DOWNLOAD EEN PDF PREVIEW EN KOM MEER TE WETEN OVER ONZE TRAININGSMETHODE

Sinds juni 2018 geef ik (Kars Breukel) fulltime personal training in Emmeloord onder de naam Optimaal 5. Mijn trainingen zijn gebaseerd op de HIT-methode van Joeri. Het doel van mijn trainingen is dan ook om effectief, efficiënt en veilig mensen fitter te laten worden.

De meeste klanten train ik één keer per week middels een fullbody workout. De diversiteit in klanten maakt mijn werk leuk, afwisselend en uitdagend, zo ook de fysieke beperkingen die sommige klanten hebben. In deze driedelige blog zoom ik in op een paar mensen die te maken hebben met zulke functiebeperkingen. Daarbij vertel ik je hoe ik als personal trainer de verschillende belemmeringen aanpak en wat daarvan de gevolgen zijn voor deze cliënten.

In deze tweede blog vertel ik je over een casus uit de praktijk, waaruit twee belangrijke lessen zijn te leren.  De eerste les is dat we ook oplossingen kunnen vinden zonder de oorzaak te weten. De tweede les is dat een ontsteking of schade in een bepaald gebied een enorme impact kan hebben op je hele lichaam.

De situatie betreft Marloes (52 jaar). Voordat ze bij mij kwam, had ze al een tijdje niet meer gesport en wilde het bij mij weer gaan oppakken. Vooral omdat ze graag wat soepeler wilde zijn bij de dagelijkse kleine dingen, zoals het huishouden en tuinieren. Ook hoopte ze met het trainen haar rug wat sterker te kunnen maken. Dit omdat ze al een tijdje rondliep met rugklachten, die met name tijdens haar werk in de zorg opspeelden.

De eerste twee maanden (circa acht trainingen)  ging het trainen prima. Daarna kreeg Marloes echter erg veel last van de ellebogen, met name door het doen van de pulldown (waarbij de brede rugspier wordt aangesproken). Vooral de linkerelleboog deed veel pijn. Op de allerergste momenten deed zelfs het vasthouden van een kop koffie nog pijn. Daar kwam nog bij dat ze over de hele linie alleen maar achteruitging, in plaats van groeide. Zo kon het dus niet verder.

Marloes en ik namen samen de situatie door, waarna ik deze ook aan Joeri voorlegde. We concludeerden dat er waarschijnlijk een ontsteking was ontstaan die de pijn veroorzaakte. Daarom koos ik ervoor eerst de pulldown in het trainingsschema te schrappen en te vervangen door een isometrische oefening.[1] Daarnaast heb ik samen met Marloes haar voedingspatroon doorlopen, om te kijken of daarin een eventuele (neven)oorzaak verstopt zou kunnen zitten.

“Een ontsteking of schade op een bepaalde (kleine) plaats kan een enorme impact hebben op het hele lichaam”

Het resultaat was mager. Het isometrisch trainen leidde tot niets en haar voedingspatroon was om door een ringetje te halen. Tegelijkertijd bleef de pijn onverminderd hardnekkig; zelfs na drie weken vakantie zat het nog hoog. Tijd voor plan B: de pulldown met een brede grip (bovenhands), niet-isometrisch. Ik hoopte dat we met een andere grip, andere belasting en beweging de pijn konden omzeilen, maar ook hiermee vingen we bot.

Zodoende heb ik het over een andere boeg gegooid. In plaats van een samengestelde oefening te doen – wat doorgaans mijn voorkeur heeft – zijn we de brede rugspier geïsoleerd gaan trainen.[2] Dit deden we met een standing lat pushdown. Met deze oefening wordt het ellebooggewricht volledig ontzien, maar de brede rugspier tóch getraind.

Deze nieuwe oplossing resulteerde direct in een pijnvrije training. Tot op heden heeft Marloes pijnvrij getraind en zagen we bij elke oefening weer progressie. Daarbovenop kwam nog dat haar rugklachten ook afnamen tijdens haar werk en ze écht haar doelen ging halen.

Zoals ik al zei in de inleiding, was deze casus een tekstboekvoorbeeld van het feit dat een ontsteking of schade op een bepaalde (kleine) plaats een enorme impact kan hebben op het hele lichaam. Marloes ging immers op den duur alleen maar achteruit in plaats  van vooruit – en dat alles door die pijn in haar elleboog. Daarnaast is deze casus een goede les wat betreft problemen en het vinden oplossingen.

Het trainingsschema hebben we trouwens zo gelaten: haar brede rugspier blijft ze geïsoleerd trainen. Marloes vindt het een prettige oefening en is tevreden met het resultaat. Verder doen we wekelijks nog de chest press, leg press, back extension en de ab machine.

Kijk  ook op de website van Optimaal 5

Voetnoten

[1] Een isometrische oefening is een oefening waarbij je spieren wel aanspannen, maar qua lengte niet veranderen en gewrichten niet bewegen

[2] Een samengestelde oefening is een oefening waarbij meerdere spieren tegelijk worden aangesproken. Een isolatie-oefening is een oefening waarbij maar één spier wordt getraind.

Deel dit verhaal:
Slim trainen

Geschreven door:

Slim trainen

Zoeken

Heb je een vraag?
stuur ons nu dan een bericht!